PROEF BEWEEG VERKEN WANDEL RELAX

PROEF

De Alentejo is gelegen in het zuidoosten van Portugal, ten zuidoosten van Ribatejo en ten noorden van de Algarve. Het is de uitgelezen streek om druiven te verbouwen. De regio is het meest bekend om zijn rode wijnen. Hoewel elke streek zijn eigen klimaat, bodem en voorschrift heeft, worden ze alle gelabeld als Alentejo DOC.  De Alentejo heeft langzaam maar zeker over de hele wereld een uitstekende reputatie opgebouwd vanwege zijn imposante kwaliteitswijnen.

Assumar Country House ligt op de Rota dos Vinhos. Er is een overvloed aan wijndomeinen in de Alentejo. In de B&B vind je een lijst met een uitgebreid overzicht. In onze garrafeira (wijnkelder) bewaren we alvast enkele flessen van verschillende domeinen. In onze buurt vind je o.a. de wijngaarden van Perdigão in Monforte, Mouchão in Casa Branca , Reynolds estate nabij Arronches en Tiago Cabaço in Estremoz.

Wijndomeinen Alentejo 

 

 

BEWEEG

Bij Balonísimmo in Évora kan je vanaf twee personen de lucht in. Voor het opstijgen kan je meehelpen om de ballon reisvaardig te maken. Dit is een overweldigende ervaring in een uniek landschap die je voor altijd zal bijblijven.

Ballonvaart Evora

Vanuit Alegrete en Esperança kan je met de mountainbike een trail van 11 of 16 km afleggen in het São Mamede natuurpark. De landelijke wegen in de regio zijn perfect om rustige fietstochten te ondernemen door bloeiende landschappen, langs kastelen en pittoreske witte dorpjes. Dat kan meestal zonder zware fysieke inspanningen. Een fietshelm en geel hesje zijn in Portugal verplicht.

Verder kan je prachtige wandelingen maken op de diverse bewegwijzerde routes in dit deel van de Alentejo. De paden zijn vaak zo uitgezet dat ze volledig of deels door beschermd natuurgebied lopen. De wandelroutes hebben uitnodigende namen zoals het ‘koffie smokkelaars pad’, ‘langs waterwegen’, en ‘de fonteinroute’. Ze variëren in afstand tussen 5 en 35 kilometer. Het is de ideale manier om onze regio, de natuur, en de warme bevolking op zeer intense wijze te ontdekken.

VERKEN

De Alentejo bestaat uit een unieke mix aan dorpjes en steden die altijd charmeren. Ontdek ze op je eigen tempo. Niet te missen is uiteraard Évora waar de Portugese koningen zich in de 15de eeuw vestigden. De stad dateert uit de Romeinse tijd en is best te voet te bezoeken om het rijke culturele erfgoed ten volle te appreciëren. Trek een volledige dag uit voor je bezoek. Als je tijd over hebt bezoek dan de Cromeleque dos Almendres op een halfuur rijden van Évora. Het is een spectaculaire dubbele ceremoniële steencirkel uit het Neolithicum, één van de grootste van  Europa.

Cromeleque dos Almendres

Net als Évora is de vestingstad Elvas Unesco werelderfgoed. Bij aankomst zie je meteen het indrukwekkende aquaduct van Amoreira. Dit bouwwerk met 3 verdiepingen is 7 km lang en ontworpen door Francisco de Arruda. Hij werkte ook aan de bouw van de Torre de Belém in Lissabon. Net buiten Elvas kan je het grootste gebastioneerd fort ter wereld bezoeken, of je kiest voor een wandeling door de charmante oude binnenstad.

Aan de voet van de groene heuvels van de Serra de São Mamede ligt Portalegre. In de 16de eeuw was dit stadje het Portugese centrum van de wolhandel. Een overzicht van die rijke geschiedenis is te bekijken in het Museu das tapeçarias. (tapijtenmuseum). Het stadsbeeld van Portalegre wordt bepaald door de aristocratische gevels van voormalige barokke koopmanshuizen uit vervlogen tijden.

Éen van de topattracties van de Alto Alentejo is het vestigingsdorpje Marvão dat, als een adelaarsnest, in de bergen van São Mamede ligt. Het is één van de hoogst gelegen dorpjes van heel Portugal, en samen met Monsaraz, één van de absolute parels van het land. Langs de steile straatjes vat je de tocht aan naar het trotse kasteel, gelegen op het hoogste punt van het rotsplateau.

Een ander charmant dorp is Castelo de Vide waar zich de best bewaarde Joodse wijk van Portugal bevindt. De oude synagoge is tegenwoordig een klein museum. Het ligt in een labyrint van uiterst smalle straatjes, met bloembakken voor alle deuren. Hier is de Joodse aanwezigheid terug te vinden in de straatnamen en in de religieuze tekens van generaties Hebreeuwse cultuur op de granieten deuren. In het dorp vind je ook een aantal bronnen met geneeskrachtig water. Let op! Wie ervan drinkt zal ooit terugkeren om te trouwen in Castelo de Vide!

Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan Vila Viçosa, het marmerdorp waarvan de straten afgezoomd zijn met geurende sinaasappelbomen. Dit mooie stadje is bekend om zijn prachtige huizen van wit marmer en het imposante 16de eeuwse ‘Paço Ducal’ paleis. De interieurs zijn weelderig ingericht en worden gesierd door indrukwekkende plafondschilderingen en Brusselse wandtapijten. Vanuit Vila Viçosa kan je een begeleide impressionante tour langs enkele marmergroeven ondernemen.

Marmer route

Maak een tussenstop in het nabijgelegen Borba, centrum van de wijnbouw waar verschillende wijnhuizen gevestigd zijn. Proef van de lokale specialiteit ‘konijn in de oven’ bij  O Espalha Brasas, net buiten het dorp gelegen, middenin de uitgestrekte wijngaarden.

Estremoz is een zeer charmant stadje waar je op zaterdagvoormiddag kan struinen op de grootste antiek-en rommelmarkt in de Alentejo. Je vindt er de gekste rariteiten en oude lokale gebruiksvoorwerpen. Loop even binnen in één van de vele pastelarias om er te smullen van de diverse lokale gebakjes. In de oude bovenstad heb je een prachtig zicht over de vlaktes rondom terwijl je langs de 17de -eeuwse vestingmuur loopt. Loop zeker eens langs in het museum ‘Berardo’ met de grootste unieke collectie Azulejos (wand en vloertegels) van het land.

Berardo Museum

WANDEL

De Serra de São Mamede ontstond tussen 400 en 300 miljoen jaar geleden. Dit park is een unicum in de vlakke Alentejo waar verder weinig of geen bergen te bespeuren vallen. Hoog in plaats van vlak dus. Groen in plaats van droog! Hier kunt u ook overblijfselen vinden van de menselijke beschavingen die er in historische tijden leefden. Het hoogste punt, dat ligt op 1025 meter, is het hoogste ten zuiden van de Taag en biedt een uitzonderlijk mooi uitzicht.

Langs acht gemarkeerde wandelroutes (tussen 8 en 16km), heb je de gelegenheid om de gevarieerde vegetatie te ontdekken en unieke roofvogels zoals vaalgieren en de haviksarend te spotten. Er leven ook een groot aantal bijzondere zoogdieren waaronder edelherten, mangoesten, vossen, otters en genetkatten. Het is één van de weinige plaatsen in Europa waar de zeldzame Iberische Linx nog voorkomt. Je kan ook prachtige korte veldwandelingen maken als je bij ons de deur uitloopt. Langs de oude spoorweg staan majestueuze kurkeiken wiens knoestige vormen tot de verbeelding spreken. In de regio kan je ook fantastische lange wandelroutes lopen die op alle zintuigen inwerken, je vindt ze terug in een handig wandelboekje dat voor je klaarligt.

Wandelen in São Mamede park

RELAX

Je hoeft nergens naartoe als je daar geen zin in hebt. Je kan ook gewoon uitrusten in Assumar Country House en je heerlijk laten verwennen met een massage sessie. Wellness coach Heidi Dyer komt desgewenst (bij voldoende deelnemers), aan huis. Trek je terug, met een boek, in één van de vele knusse zitplekken die over het hele terrein terug te vinden zijn, of kies voor de hangmat tussen de olijfbomen.

Assumar Country House