VERKEN

16/04/2020 / Motionmill admin

De Alentejo bestaat uit een unieke mix aan dorpjes en steden die altijd charmeren. Ontdek ze op je eigen tempo. Niet te missen is uiteraard Évora waar de Portugese koningen zich in de 15de eeuw vestigden. De stad dateert uit de Romeinse tijd en is best te voet te bezoeken om het rijke culturele erfgoed ten volle te appreciëren. Trek een volledige dag uit voor je bezoek. Als je tijd over hebt bezoek dan de Cromeleque dos Almendres op een halfuur rijden van Évora. Het is een spectaculaire dubbele ceremoniële steencirkel uit het Neolithicum, één van de grootste van  Europa.

Cromeleque dos Almendres

Net als Évora is de vestingstad Elvas Unesco werelderfgoed. Bij aankomst zie je meteen het indrukwekkende aquaduct van Amoreira. Dit bouwwerk met 3 verdiepingen is 7 km lang en ontworpen door Francisco de Arruda. Hij werkte ook aan de bouw van de Torre de Belém in Lissabon. Net buiten Elvas kan je het grootste gebastioneerd fort ter wereld bezoeken, of je kiest voor een wandeling door de charmante oude binnenstad.

Aan de voet van de groene heuvels van de Serra de São Mamede ligt Portalegre. In de 16de eeuw was dit stadje het Portugese centrum van de wolhandel. Een overzicht van die rijke geschiedenis is te bekijken in het Museu das tapeçarias. (tapijtenmuseum). Het stadsbeeld van Portalegre wordt bepaald door de aristocratische gevels van voormalige barokke koopmanshuizen uit vervlogen tijden.

Éen van de topattracties van de Alto Alentejo is het vestigingsdorpje Marvão dat, als een adelaarsnest, in de bergen van São Mamede ligt. Het is één van de hoogst gelegen dorpjes van heel Portugal, en samen met Monsaraz, één van de absolute parels van het land. Langs de steile straatjes vat je de tocht aan naar het trotse kasteel, gelegen op het hoogste punt van het rotsplateau.

Een ander charmant dorp is Castelo de Vide waar zich de best bewaarde Joodse wijk van Portugal bevindt. De oude synagoge is tegenwoordig een klein museum. Het ligt in een labyrint van uiterst smalle straatjes, met bloembakken voor alle deuren. Hier is de Joodse aanwezigheid terug te vinden in de straatnamen en in de religieuze tekens van generaties Hebreeuwse cultuur op de granieten deuren. In het dorp vind je ook een aantal bronnen met geneeskrachtig water. Let op! Wie ervan drinkt zal ooit terugkeren om te trouwen in Castelo de Vide!

Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan Vila Viçosa, het marmerdorp waarvan de straten afgezoomd zijn met geurende sinaasappelbomen. Dit mooie stadje is bekend om zijn prachtige huizen van wit marmer en het imposante 16de eeuwse ‘Paço Ducal’ paleis. De interieurs zijn weelderig ingericht en worden gesierd door indrukwekkende plafondschilderingen en Brusselse wandtapijten. Vanuit Vila Viçosa kan je een begeleide impressionante tour langs enkele marmergroeven ondernemen.

Marmer route

Maak een tussenstop in het nabijgelegen Borba, centrum van de wijnbouw waar verschillende wijnhuizen gevestigd zijn. Proef van de lokale specialiteit ‘konijn in de oven’ bij  O Espalha Brasas, net buiten het dorp gelegen, middenin de uitgestrekte wijngaarden.

Estremoz is een zeer charmant stadje waar je op zaterdagvoormiddag kan struinen op de grootste antiek-en rommelmarkt in de Alentejo. Je vindt er de gekste rariteiten en oude lokale gebruiksvoorwerpen. Loop even binnen in één van de vele pastelarias om er te smullen van de diverse lokale gebakjes. In de oude bovenstad heb je een prachtig zicht over de vlaktes rondom terwijl je langs de 17de -eeuwse vestingmuur loopt. Loop zeker eens langs in het museum ‘Berardo’ met de grootste unieke collectie Azulejos (wand en vloertegels) van het land.

Berardo Museum

De laatste blogs

30/04/2020 / Walter Bosmans

Work in progress

Door de Corona maatregelen zijn de werken in de B&B op een laag pitje gezet. Er wordt nu mondjesmaat weer […]

Lees meer
20/04/2020 / Motionmill admin

Assumar

Assumar is een kleine rurale gemeenschap van zo’n 650 personen, die op een 30 tal kilometer van Portalegre ligt. Het […]

Lees meer
Assumar Country House